Top
kromatiske effekter skifer

Levetiden for naturskifer kan overstige 100 år, men hvad med dens udseende? Ifølge laboratorietests er det, som om tiden står stille for naturskifer; dens farve og glans forbliver uændret selv under de mest ugunstige klimatiske forhold, hvilket alternativerne til tagbelægning, som keramik og beton, ikke kan matche.

Romerne brugte allerede naturskifer til tagene på deres hjem, og der er fundet rester, som bekræfter, at dette materiale knap har undergået nogen ændringer siden da. For at undgå at skulle vente for længe for at se, hvordan skifer, der er udvundet i dag, ældes, genskaber laboratorietests ældningen ved hjælp af fryse-tø-cyklusser.

Farve

Hvad sker der med farven på skifer? Jo, den forbliver uændret. I de test, vi har udført over 600 cyklusser (mere end 10 gange, hvad standarden angiver), er skiferens adfærd fremragende; teknisk set “bemærker observatøren ingen forskel”. På den anden side misfarves beton 2,61 gange mere og keramik 2,13 gange mere.

Der er en anden faktor, som påvirker byggematerialer udover tidens gang: aggressive miljøer, for eksempel havmiljøer. For at kontrollere naturskiferens ydeevne har vi genskabt kystforhold i et saltsprøjtekammer, og farven på naturskiferen forbliver stadig uændret.

farve glans variation materialer

I modsætning til hvad man nogle gange tror, er naturskifer ikke bare sort, det er snarere et materiale, der giver dig mulighed for at skabe kromatiske effekter i forhold til lyset, iagttagerens synsvinkel eller bygningens højde. Dens mørke nuancer gør den sofistikeret og elegant på et niveau, som kunstige alternativer ikke kan efterligne.

Denne markante mørke farve betyder, at bygninger med naturskifer passer bedre til landskabet. Sort går ubemærket hen i naturen. Hvis du tænker på bjerge, skove eller endda landsbyer, er det hvidt, der bryder harmonien.

Glans

Men hvad med skiferens uforlignelige naturlige karakteristiske glans? Den bevares også over tid. For at bekræfte dette gentog vi de tidligere test, men vurderede ændringen i glans, og resultatet var en endnu større fordel for skifer i forhold til keramik og beton.

bygnings facadeskifer

Resultatet var, at i kolde klimaer var variationen i glansen af betonfliser 3 gange større end for naturskifer, og for keramik var variationen over 4 gange større. Og i aggressive miljøer, såsom kystområder, var variationen i glansen af betonfliser op til over 8 gange højere sammenlignet med naturskifer.

Skifer er et elegant, naturligt, alsidigt produkt. Vil du prøve det selv? Spørg os om en gratis prøve.