Top
skifertag mosser

Dr. Víctor Cárdenes Van den Eynde

Geolog og uafhængig tagskifer-konsulent

Et vellagt skifertag kan uden problemer holde i årtier eller endda århundreder. Skifer er en holdbar, kompakt, tæt, finkornet sten, men frem for alt et naturprodukt, hvilket gør den unik.

Hver plade er unik, lidt anderledes end resten og har sin helt egen karakter. Da skifer er en natursten, er den også levende – den integreres i og tilpasser sig sit miljø.

Som med ethvert materiale, der er eksponeret for udendørs påvirkninger, kan der forekomme opbygning af atmosfærisk støv, plantevækst eller endda kromatiske ændringer. Du kan relativt nemt fjerne opbygget snavs eller plantevækst, fordi disse reagerer rigtig godt på mekaniske metoder.

En højtryksrenser burde være tilstrækkelig i de fleste tilfælde. Dog skal du have to ting i tankerne, før du begynder at rengøre skifer på denne måde.

For det første skal du være meget forsigtig, når du bevæger dig rundt på taget. Skifertage er ikke designet til at gå på. Kun kvalificerede fagfolk (skifertagdækkere) ved, hvordan man gør dette uden at beskadige strukturen eller udsætte sig selv for fare.

skifertag snavs

For det andet er det essentielt at undgå at påføre trykvand fra bunden og opad, da du således bare vil få det op under taget sammen med det snavs, du gerne vil fjerne. Disse to råd kan virke enkle, men de bliver ofte ikke taget i betragtning.

Det er tilrådeligt at tænke over de forholdsregler, du skal tage, før du går i gang med at rense taget. Derudover er der ingen garanti for, at plantevæksten ikke vender tilbage, efter du har renset den af. Faktisk kan det fremme planternes genvækst. Lav, svampe og mosser fæstner sig til underlaget, i dette tilfælde skifer, ved hjælp af mikroskopiske rødder, der kaldes hyfer. Disse hyfer trænger en eller to millimeter ind i skiferen, idet de gennemborer overfladen.

Når plantevæksten fjernes, blotlægges denne mikroskopiske grubetæring, hvilket giver en overflade, der gør det lettere for nye vækster at sprede sig, da de har meget mere overfladeareal. Så rengøring af taget er under alle omstændigheder kun en midlertidig løsning.

Kromatiske ændringer er meget mindre almindelige. Disse ændringer skyldes reaktioner blandt nogle mineraler, der kan være til stede i skiferen (jernsulfider eller karbonater), og som under visse miljøforhold kan omdannes og skabe patinering.

 støv skifertag

Denne patinering dannes på overfladen som en beskyttende hinde eller skorpe, der beskytter klippen. Det er meget sjældent, at den påvirker skiferens integritet. Den involverer kun en ændring i farve – hvilket jeg aldrig bliver træt af at fortælle om. Dens tilstedeværelse indebærer ikke nogen forringelse, kun tilpasning til atmosfæriske forhold.

Det er dog nogle gange nødvendigt at fjerne disse typer ændringer. Jeg anbefaler det ikke selv, da det er ensbetydende med at fjerne den beskyttelse, der er dannet på stenen. Da disse typer ændringer er forårsaget af miljøfaktorer (dybest set atmosfærisk forurening og by emissioner), vil du derudover aldrig fjerne årsagerne, så ændringerne vil sandsynligvis opstå igen.

Hvis du alligevel vil gøre noget ved dem, er det tilrådeligt at børste med et let surt produkt, hvor du så bør følge samme anbefalinger som for opbygning af støv og plantevækst. Der er masser af produkter af denne type på markedet, men du skal være forsigtig, da nogle kan påvirke metalliske dele af taget, hvilket fremmer rustdannelse.

Jeg har kunnet bekræfte effektiviteten af disse produkter i laboratoriet gennem årene. For at opnå et acceptabelt resultat uden at gå på kompromis med andre dele af taget skal du skrubbe med en børste og derefter skylle grundigt af.

Hvis du påfører produktet og lader det virke i over en time, er der en alvorlig risiko for rust og kemiske ændringer på resten af taget. Rengøringsevnerne er ens for dem alle, men det er priserne ikke – der kan være en betydelig forskel.

Ud fra min personlige erfaring er eddike det bedste produkt, jeg har fundet til rensning af tage, og det som har levet op til alle mine forventninger. Det er billigt, sikkert og lige så effektivt som de øvrige produkter.

renser man et skifertag

Laboratorierengøringstest med eddike på ændret skifer. For at bekræfte rengøringens effektivitet blev kun den nederste halvdel af skiferen behandlet.

Ja, kære læser, eddike har den let syrlige karakter, der gør, at den kan rense skiferen. Der er ingen særlige anbefalinger ved brug af eddike (bortset fra at man ikke skal drikke den), og den fungerer perfekt.

Kort sagt er svaret på spørgsmålet i starten af dette indlæg – hvordan renser man et skifertag? – forsigtigt, med en tyk pensel og eddike. Så enkelt er det. Men husk på, at taget efter et par år sandsynligvis vil undergå forandringer igen.