En ventileret facade er i dag det mest effektive facadesystem til byggeindustrien. En byggeløsning som passer perfekt til den bæredygtige arkitektur, og som er nem at installerer. Vil du gerne vide mere om hvordan et ventileret facadesystem virker, og om fordelene? Så læs videre!
En utilstrækkelig facade isolering giver et markant energitab i både private og offentlige bygninger. Imod sætning til en ventileret facade, som er energi sparende takket været dens lufthulrum på ydersiden af bygningens facade.
Når man kombinerer det ventileret facadesystem med et udvendigt isoleringssystem, så giver man bygningen adskillige fordele, såsom forøgelse af den termisk og akustisk isolering, flere fordele beskrives senere.
Hvordan opbygges et ventileret facadesystem?
Det ventileret facadesystems opbygges af en bærende væg, et lag isolering og et facademateriale som fastgøres til bygningen ved hjælp af en støttende struktur. På grund af denne opbygning skabes der et hulrum mellem den bærende væg og facadematerialet, som giver den vedvarende ventilation.
Normalt er der et lag isolering mellem den bærende væg og facadebeklædningen, men det afhænger af projektet. Nogle gange er den bærende væg isoleret eller isoleringen er inde i huset.
Den bærende væg
Den bærende væg skal give huset stabilitet. Væggen må være stærk nok til at bære vægten af facadebeklædningen og vinden som bevæger sig igennem hulrummet. Den bærende væg kan bl.a. bygges af mursten, beton eller træ. Det vigtigste er, at man undersøger, at væggen kan holde til vægte af facadematerialet.
Hulrummet
Hulrummet er åbent i toppen og i bunden af facaden, hvilket giver en konstant luftcirkulation. Åbningerne skal korrekt tildækkes for at beskytte mod vandindtrængning, da vand kan ødelægge isoleringsmaterialet.
Åbningen i bunden af facade tildækkes med en hullet aluminiumsprofil, som tillader ventilation, men beskytter mod insekter og små gnaver.
Åbningen i toppen eller top profilen, en aluminiumsprofil installeres for at forbygge vandindtrængning, men efterlader nok plads til den vedvarende ventilation.
For at sikre, at hulrummet er ordentligt ventileret, er det vigtigt at efterlade mindst 2 cm bredde på den smalleste del af facaden. Desuden bør den minimale overflade af ventilationen variere afhængigt af bygningens højde.
Hvad betyder det med hensyn til energieffektivitet?
Som et resultat af temperaturforskelle, finder en naturlig konvektionsproces, kendt som “skorsten effekt” sted i dette hulrum. Denne konvektionsproces får den varme luft til at stige om sommeren, og fornyer luften inde i hulrummet med en køligere. Mens om vinteren er luften inde i hulrummet ikke varm nok til at stige, hvilket hjælper isoleringslaget med at holde varmen inde i bygningen. Denne skorsten effekt undgår overophedning om sommeren, og hjælper med at opretholde en varm og stabil indre temperatur om vinteren.
En konstant luftcirkulation fra yder- til indersiden af hulrummet er vigtig for at kunne garanterer et optimal udbytte af det ventileret facadesystem.
Isolerings laget
Isolationen kan placeres både på yder- og indersiden af bygningen; men det anbefales at installere det på ydersiden af den bærende væg, for at sikre en bedre ydeevne ved strukturelle bevægelser. Hvis man installerer isoleringen på inderside af bygningen, vil det ikke være en del af den ventileret facade, og kan derfor ikke bruge fordelene ved luftcirkulationen.
Ikke desto mindre, i nogle projekter kan isoleringslaget af funktionelle årsager ikke være på ydersiden. I et sådant tilfælde er det bedre, med hensyn til den termisk effektivitet, at placere et isoleringslag på indersiden end ikke at have noget isolering overhovedet.
I forhold til valg af isoleringsmateriale til en ventileret facade, så er der flere muligheder. Type og tykkelse af materiale bliver valgt ud fra hvert enkelt projekt, afhængig af isoleringskapaciteten og projektets formål (beliggenhed, type af bygning etc.).
Facade materiale
Der kan bruges mange forskellige materialer til facaden, fibercement, zink , træ eller naturskifer. Den vigtigste ting er at vælge et højt kvalitet, modstandsdygtigt og holdbart materiale, der komplimentere effektiviteten af det ventilerede facadesystemet.
Ventileret facadesystem til bygningsrenovation og modernisering
Det er fuldstændigt levedygtigt at installere et ventileret facadesystem, når man udfører bygningsrenoveringer. For at gøre dette, er det nødvendigt at fjerne det eksisterende facademateriale, og rengøre enhver fugtighed eller ufuldkommenhed af ydervæggen, før du installerer den ventileret facadebeklædningen.
I nogle renoveringer kan isoleringslaget ikke integreres i det ventilerede facadesystem på grund af bredden på beklædningen, som er bredere end en traditionel beklædning.
7 fordele ved det ventileret facadesystem
Nu har vi beskrevet installationen og funktionen af det ventileret facadesystem, men det er også vigtigt at fremhæve de primære fordele ved at installerer et ventileret facadesystem på bygninger og private huse.
1. Undgår kondens og fugtighed
Dette facadesystem reducerer kondens og fugtighed, der kommer både inde og uden for bygningen. Den kontinuerlige cirkulation af luft inde i lufthulen fungerer som et ekstra beskyttelseslag og fjerner de mulige vandfiltreringer, der kan glide gennem facadefugerne.
2. Forlænger facadens levetid
Den konstante ventilation i lufthulen forbedrer holdbarheden af det udvendige facademateriale, da det holder det tørt. Facadens levetid er endnu længere, når du bruger et holdbart og modstandsdygtigt materiale som naturskifer.
3. Reducerer strukturelle bevægelser
Som vi nævnte i starten, tillader lufthulen at opretholde en mere stabil temperatur i bygningskonstruktion. Dette hjælper med at formindske risikoen for revner og andre strukturelle problemer. Da strukturen ikke er udsat for ekstreme temperaturændringer, er den mindre udsat for ekspansion eller sammentrækningsbevægelser.
4. Forbedrer termisk og akustisk isolering
Isoleringslaget er valgfrit, men når vi kombinerer det med det ventileret facadesystem, forbedres bygningens termiske og akustiske isolering markant. Dette har en enorm indflydelse på sundheden, da miljøforureningen er formindsket, og derfor er de sundhedsmæssige problemer afledt af overskydende støj, såsom stress eller træthed. Derudover fjerner dette system de termiske broer.
5. Øger energieffektiviteten
Det ventileret facadesystem gør det lettere at afkøle bygningen om sommeren og giver en bedre kontrol af opvarmningen om vinteren, hvilket favoriserer både termisk komfort og energibesparelse. Takket være det ventileret facadesystem kan energiregninger nedsættes mellem 30 og 40%.
6. Kræver praktisk talt ingen vedligeholdelse
Det ventileret facadesystem kræver næsten nul vedligeholdelse, specielt hvis du vælger et beklædningsmateriale, der er vejrbestandig som en naturskifer.
7. Tilføjer værdi til bygningen eller hjemmet
Den ekstra investering bliver generhvervet takket være facadens holdbarhed, energieffektivitet og de lave vedligeholdelsesomkostninger. Så det ventileret facadesystem er et fremragende valg både til nye bygninger og renoveringsprojekter.
Disse systemer er en meget fordelagtig løsning med hensyn til energi og penge-besparelse. Det er et standpunkt for en bæredygtig fremtid, der samtidig tillader at reducere dine varmeforhold og øge dit hjems termiske komfort.
Ønsker du at drage fordel af alle disse fordele og vælge et mere bæredygtigt og effektivt facadesystem? Vores ventileret naturskifer facadesystem CUPACLAD® er et moderne og bæredygtigt alternativ, der kombinerer naturskiferes holdbarhed med effektiviteten af ventilerede facader.