Top
tagtyper

Tagets udformning og design har både en æstetisk og funktionel betydning. Selvom det nok er udseendet og stilen, der umiddelbart betyder mest, så er det vigtigt, at man ikke glemmer tagets funktionelle betydning, herunder tagets modstand overfor vejrforhold og dets levetid.

Har du lyst til at lære mere om de forskellige tagtyper og deres funktioner? Så tag et kig på denne liste over de forskellige tagtyper!

De 10 mest almindelige tagtyper

At vælge sit tag kan være mere kompliceret, end man lige går og tror. Der er et stort udvalg af forskellige designs, og hver enkel tagtype har sine egne, unikke funktioner. I det følgende vil vi komme ind på de mest almindelige typer af tage.

 1. Sadeltag

  Sadeltaget er den mest almindelige tagtype og er sammensat af to tagflader, som både kan være helt ens eller asymmetriske.

  Denne tagtype er meget funktionel, da den er let at konstruere og tilbyder effektiv dræning af vand. Sadeltaget har desuden enkle muligheder for ventilation og kan tilpasse sig til de fleste arkitektoniske designs.

  Sadeltag

 2. Valmtag

  Valmtaget er en smule mere kompliceret end sadeltaget og er som regel sammensat af fire skrå tagflader. Valmtaget er ligesom sadeltaget populært, men tilbyder ikke den samme ventilation. Dog har dette tag en bedre ydeevne ved kraftige vindforhold.

  Valmtag

 3. Gavltag

  Denne tagtype ligner lidt valmtaget, men adskiller sig ved at have en lille gavl i hver ende af taget. Dette design gør det muligt at udnytte loftrummet og tilføjer samtidig naturligt lys.

 4. Københavnertag

  Københavnertaget er en afart af mansardtaget og er klart det sværeste at bygge, hvis man sammenligner med valmtaget og sadeltaget. De nederste tagflader har en væsentligt større hældning end de øverste, hvilket gør det muligt at udnytte taget indvendigt.

  Københavnertag

 5. Fladt tag

  Flade tage er kendetegnet ved at have en meget lav taghældning; de fleste flade tagtyper er altså ikke 100 % flade, men har ofte en smule hældning. Dette giver bedre muligheder for dræning af regnvand.

  Fladt tag

 6. Pulttag

  Pulttaget, også kaldet tag med ensidigt fald, er karakteriseret ved at have kun én tagflade, der hælder mod den ene side. Dette design bliver ofte brugt til fritidshuse eller ved tilbygninger, fx annekser, og bruges tit i kombination med andre tagtyper.

  Pulttag

 7. Modfaldstag

  Modfaldstaget, også kaldet sommerfugletag (“butterfly roof”) på engelsk, er et meget moderne og visuelt spændende tag, hvor begge tagflader vender ind mod midten. Denne tagtype giver meget lys og ventilation, men kan være kompliceret i forhold til dræning af vand.

 8. Mansardtag

  Mansardtaget er et fransk design opkaldt efter François Mansart. Den øverste del består af et sadeltag med lav hældning og den nederste del af to stejle tagflader. Den store hældning i de nederste tagflader gør det muligt at udnytte tagrummet. Mansardtaget kaldes ligeledes for “barn roof” på engelsk, da denne tagform ofte anvendes i lader på grund af den gode mulighed for at udnytte loftet.

 9. Tag med kvistvinduer

  Kvistvinduer er en udvidelse til taget, som kan kombineres med f.eks. et sadeltag, valmtag eller fladt tag. Kvistvinduet stikker ud fra det eksisterende tag og giver derved bedre udnyttelse af pladsen i huset og skaber desuden en masse naturligt lys.

  Tag med kvistvinduer

 10. M-formet tag

  Det M-formede tag er sammensat af to eller flere symmetriske sadeltage, som sammen skaber en M-form. Det minder desuden om det savtakkede tag, der består af flere asymmetriske sadeltage.

  Tag med kvistvinduer

Som du kan se, findes der mange forskellige tagtyper, og dette er blot nogle af de mest populære – men der er også utallige muligheder for at kombinere tagtyper.

Udover forskellige designs kan man desuden vælge mellem mange forskellige materialetyper, hvor hvert enkelt materiale har sine egne unikke egenskaber. Skifertaget er dog et sikkert valg, da den naturlige skønhed og de fantastiske tekniske egenskaber tilføjer både æstetik, holdbarhed og modstand til taget.

Interesserer du dig for forskellige tagdesigns og tagtyper? Så bør du bestemt ikke gå glip af denne artikel, hvor du kan læse om 10 moderne boliger med skråtag.