Top
mansardtag

Et mansardtag er en tagtype, der let kan genkendes på sine to skråninger med forskellige vinkler, som giver mulighed for bedre udnyttelse af det indvendige rum. Det siges, at det blev navngivet af François Mansart, men… var det egentlig denne franske arkitekt, der opfandt designet?

I 1546, næsten et halvt århundrede før Mansarts fødsel, tegnede Pierre Lescot den sydvestlige fløj af Louvres hovedkarré. Og… hvilken type tag foreslog han? Netop, en dobbelt hældning med præcis de egenskaber, der senere blev populære under et andet navn.

Ikke desto mindre er det sandt, at taget er stærkt knyttet til Mansart-familien. Det var Jules Hardouin-Mansart, François’ grand-nevø, der virkelig gjorde designet kendt, da han brugte det til slottet Versailles.

mansardtag fransk

Nøglen til mansardtagets succes er den perfekte kombination af det visuelle og den høje funktionalitet. Det er smukt udvendigt og samtidig den ideelle løsning til at skabe plads på øverste etage. Derfor kan vi se det i vidt forskellige bygningstyper, fra paladser til private boliger.

Det vigtigste element i designet er karakteriseret ved de to skråninger på hver side, hvor den mere fremtrædende nederste skråning, som regel med en hældning på 70 eller 80 grader, ofte har vinduer, mens den øverste skråning har en større vinkel med en hældning på omkring 35 grader og ofte ikke er synlig fra gaden. Dette er de vigtigste funktioner, men der er også en lang række muligheder, som du kan se på billedet:

typer mansard tag

Naturskifer er det perfekte materiale til et mansardtag. Det skyldes, at det er nemt at tilpasse til forskellige hældninger ved at ændre monteringsmetoden og overlappet. Naturskifers mørke nuance giver desuden et sobert og elegant udtryk, i overensstemmelse med dets historiske oprindelse. Derudover sikrer den dobbelte hældning god afledning af regnvand.

mansardtagets

Selv om mansardtaget blev populariseret ved dets brug på paladser, skærpede det også arkitekternes og designernes hjerner. I det 18. århundrede var der i nogle byer en begrænsning på bygningshøjden, herunder højden af tagryggen, så ved at opgive et traditionelt tag og bruge mansardtag i stedet kunne man bygge en ekstra etage og undgå visse kommunale afgifter.

På trods af sin franske oprindelse blev mansardtaget hurtigt udbredt over hele verden og tilpassede sig til nye lande og kulturer. Denne rejse nåede endda til Hollywood, hvor det blev et varemærke for John Elgin Woolfs designs, også kendt som stjernernes arkitekt.

mansardtag danmark

Mansardtaget er en af de mest anvendte tagtyper i verden. Hvis du vil vide mere om de klassiske tagdesigns, har vi en omfattende liste over dem her. Foretrækker du et sadeltag? I denne artikel har vi gennemgået, hvorfor det aldrig går af mode.