Top
gavltag

Gavltaget er blevet brugt med stor succes inden for bygningskunsten lige siden de græske og romerske kulturers klassiske arkitektur. Det er det første hus, børn lærer at tegne næsten instinktivt – et klart bevis på, at enkelhed og funktionalitet holder gennem tiderne.

Gavltaget bruges stadig i moderne arkitektur, men som regel med nogle ændringer i stil og materiale, så det passer til den nye tid.

Det er blevet mere og mere almindeligt at finde arkitektoniske udkast, der bruger denne form for hældende tag i moderne boligprojekter. Eksempelvis når der designes ensartede og minimalistiske boligblokke.

Det stigende behov for facadebeklædning med regnafskærmning har ført til bestræbelser på at opnå en kontinuitet mellem facade og tag. Der er derfor dukket nye stilistiske løsninger op, som kan give bygningerne et mere enkelt udtryk, uden at æstetikken påvirkes.

gavltaget

Ved du, hvad de vigtigste karakteristika og elementer ved denne type af tage er? Her beskriver vi nogle af dem i detaljer:

 • Enkelt og funktionelt design: Byggeelementer uden en konkret funktion udelades. Designerne går væk fra udsmykning og laver minimalistiske skitser med mange lige linjer.
 • Lette at bygge: Gavltaget er enkelt, så det passer til alle typer af bygninger. De tekniske krav er desuden lette at opfylde.
 • Ingen tagudhæng eller gesimser: Taget og facaden danner en helhed og har ingen elementer, der bryder sammenhængen, hvilket giver en følelse af kontinuitet. Nogle gange understreges denne følelse ved at bruge samme materiale.
  kontinuitet mellem facade og tag
 • Samme materiale overalt: En løsning, der bliver mere og mere trendy. Designerne søger harmoni mellem alle dele af bygningen. Resultatet er meget iøjnefaldende.
 • Bæredygtige og naturlige materialer: Arkitektur og bæredygtighed hænger mere sammen end nogensinde før. De miljøvenlige elementer vinder frem i I byggeindustrien.
 • Kombinationen af rum: Afstanden mellem bygningens indre og ydre gøres mindre. Haven er et ekstra element i huset, og der en naturlig forbindelse mellem den og rummene inde i bygningen.
 • Store vinduer: Nøglen til at skabe forbindelsen mellem ude og inde. På den ene side giver de fantastisk udsigt til verden udenfor. På den anden side filtrerer de det naturlige lys.
  gavltag naturlige materialer
 • Symmetri: Gavltaget er perfekt til at skabe perfekt symmetri, men husk: Der er ingen faste regler.
 • Skjulte tagrender: Klassiske tagrender byttes ud med skjulte for at understrege minimalisme. Funktionen er den samme: at opsamle regnvand og lede det væk.

Som vi allerede har forklaret på vores blog, er gavltaget kun én af mange forskellige tagtyper. Brugen af skifer i bygninger kan give fantastiske resultater såsom dette sommerhuset Treldehuset eller Villa-P.